Hospital Operations

Hospital Operations -kirja keskittyy sairaaloiden ja terveyskeskusten toimitusprosesseihin ja niiden toiminnan tehostamiseen. Kirjassa on aivan uusi kulma kehittämiseen, joka tulee operaatiotutkimuksesta.

Terveydenhoidon parantamisessa painopiste on Suomessa (kuten muuallakin) politiikassa ja ekonomiassa. Himmeleitä rakennetaan ja itse toiminta unohtuu. Todellinen toiminta, terveyden ja sairauden hoito tai hoitamattomuus tapahtuu operaatioissa, käsissä, jotka koskettavat potilasta.

Kirjoittaja prof. Wallace J. Hopp tutki 1980-luvulta yritysten operaatioiden (IBM) lainalaisuutta ja selvitti, miksi asiat tapahtuvat niin kuin tapahtuvat. Tästä tutkimuksesta yhdessä Mark L. Spearmanin kanssa syntyi kirja Factory Physics (1995, 2008), jossa ns. prinsiipit ( eli luonnon lait) on koottu yhteen. Tärkein näistä laeista on prof. John Littlen laki WIP =TH x CT eli keskeneräinen työ (WIP) on yhtä kuin läpimeno (TH) kertaa jaksoaika (CT). Tämä on jonoteoriaa ja Leanin keskeinen laki. Jos jonoja halutaan pienentää, on keskeneräistä työtä (potilaita) vähennettävä. (CT = WIP/TH). Yrityksissä niin kuin terveydenhoidon prosesseissa vallitsee ”tiukat” lainalaisuudet (principle), joiden kautta vain parannus tapahtuu. Kukapa ei tuntisi matkan, ajan ja nopeuden välistä yhteyttä matka = aika x nopeus.

Kirjassa sovelletaan Factory Physics -kirjassa kehitettyjä periaatteita kaikille sairaalan keskeisille osastoille lähtien prinsiipeistä, jotka jakaantuvat neljään ryhmään: kapasiteetti 5 lakia, vaihtelu 8 lakia, sekvenssi 2 lakia ja psykologia 1 laki. Soveltamalla näistä laeista 13 kpl johdettuja parannuksia, voidaan prosessien suorituskykyä hallita ja parantaa. Suosittelemme kirjaa yhdessä Factory Physics -kirjan kanssa. Ei elämä ole yhtä kaaosta niille, jotka tuntevat luonnon lait ja periaatteet!

Hospital Operations

Kirjoittajat: Wallace J. Hopp ja William S. Lovejoy
Sivuja: 623
Julkaisuvuosi: 2013

Tilaa kirja verkkokaupastamme!

Tutustu artikkeleihin

Tutustu tehdasfysiikan artikkeleihin ja lue lisää aiheesta.